WARMTEPOMPEN

Warmteland heeft zich gespecialiseerd in de installatie en onderhoud van warmtepompen, de meest efficiënte en duurzame manier om uw huis of bedrijf te verwarmen. Wij streven ernaar om uw comfort te verhogen, terwijl we tegelijkertijd de impact op het milieu minimaliseren. Bent u benieuwd welke oplossing het best aansluit op uw wensen neem dan contact met ons op. Onze warmtepompspecialisten komen graag bij u langs om de situatie te bekijken en de mogelijkheden te bespreken.

WARMTEPOMP INFORMATIE

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en maakt daar de gewenste temperatuur van. De warmtepompen van Aircoland doen dat op efficiënte wijze: van 1 kWh stroom maken onze warmtepompen gemiddeld 5 kWh warmte. Onze warmtepompen zorgen voor zowel verwarming als warm water binnen uw huishouden of bedrijfspand. Voor het warme water heeft de warmtepomp een voorraadvat. In theorie wordt de Cv-ketel vervangen door de warmtepomp.

  • Wat is een warmtepomp?
  • Hoe werkt een warmtepomp?
  • Hoe ziet een warmtepomp systeem eruit?
  • Voordelen warmtepomp?
  • Nadelen warmtepomp?
  • Voorwaarde woning (geschiktheidscheck)
  • Subsidie warmtepomp
  • Indicatie investering van een warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is de meest milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Maar hoe wérkt een warmtepomp precies?

Een warmtepomp gaat zeker vijftien jaar mee, net zo lang als een HR-ketel, maar heeft minder onderhoud nodig. Hij vervangt de HR-ketel die op gas werkt. Omdat u met een warmtepomp minder of zelfs geen gas gebruikt, daalt de uitstoot van CO2 met vijftig procent.

Hoe werkt een warmtepomp?

Tussen het buitendeel en het binnendeel van het warmtepompsysteem stroomt een koudemiddel. Met behulp van een compressor in het buitendeel, wordt dit koudemiddel rondgepompt. Voorop staat dat hij de warmte van een lage naar een hoge temperatuur brengt. En dan zodanig dat deze kan dienen als verwarming.

Met behulp van het koudemiddel onttrekt de warmtepomp warmte aan de buitenlucht. Dit koudemiddel heeft de bijzondere eigenschap dat het al verdampt bij een heel lage temperatuur. Hierdoor kan een warmtepomp zelfs bij een heel lage buitentemperatuur toch bruikbare warmte uit de buitenlucht opnemen. Het koudemiddel haalt warmte uit de buitenlucht doordat het verdampt onder lage druk en dit vormt zich tot een soort gas.

In een gesloten systeem pompt hij vervolgens het aanwezige gas rond en verhoogt hij de druk. Het resultaat is dat het warme gas condenseert bij de hoge temperatuur en verhoogde druk, waardoor warmte vrijkomt. Deze warmte geeft hij af aan de lucht of een watercircuit. Vervolgens staat hij dit af in de ruimte. Als dit gebeurt, verlaagt hij de druk in de condensor weer, transporteert het koudemiddel als vloeistof naar het buitendeel en neemt hij weer nieuwe energie uit de buitenlucht op. En zo herhaalt de cyclus van de warmtepomp zich steeds opnieuw.

Kortom: het winnen van warmte bij een lage temperatuur en het afgeven van deze warmte bij een hogere temperatuur is mogelijk door:

Warmte winnen: koudemiddel bij lage temperatuur laten verdampen door de druk te verlagen. Vloeistof wordt gas.
Warmte afgeven: koudemiddel (in gasvorm) bij een hoge temperatuur laten condenseren door de druk te verhogen. Gas wordt weer vloeistof en er komt warmte vrij die het systeem gebruikt voor verwarming.

Hoe ziet een warmtepomp systeem eruit?

Een warmtepompsysteem bestaat uit drie onderdelen:
een bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem.

1. Bron
De bron is het systeem waaraan de warmtepomp zijn energie onttrekt. Warmte in de winter en kou in de zomer.

2. Warmte
Een warmtepomp ziet er per situatie verschillend uit. Een warmtepomp heeft altijd een binnen-unit. Deze lijkt op een beetje op een HR-ketel. Hoe het buitendeel van de pomp eruit ziet is afhankelijk van de soort pomp. Ook maakt elke warmtepomp gebruik van een koudemiddel om de warmte van de bron te winnen en in de woning te krijgen.

3. Afgiftesysteem
In een verwarmingssysteem verplaatst warmte vooral in de vorm van warm water dat met een pomp wordt rondgestuurd. Het afgiftesysteem zorgt voor de verspreiding van deze warmte. De meeste afgiftesystemen gebruiken drie principes om warmte te verspreiden: (warmte)straling, convectie en geleiding.

Voordelen warmtepomp?

  • Geen gaskosten
  • Lagere CO2-uitstoot
  • Geen schoorsteen nodig
  • Kan ook dienen als koeling bij te hoge binnentemperaturen
  • Lage onderhoudskosten
  • Subsidiemogelijkheden
  • Verhoogt het zelfverbruik
  • Goede combinatie met vloerverwarming

Nadelen warmtepomp?

  • Grote(re) investering
  • Opwarming gebeurt op lagere temperaturen en verloopt dus trager
  • In stedelijke omgevingen bestaat er de kans op het aanvragen van een vergunning
  • Uitbreiding van een woning vereist extra capaciteit van de warmtepomp die het niet kan leveren omdat deze precies is berekend op de huidige warmtevraag

Voorwaarde woning (geschiktheidscheck)

De eisen voor een hybride warmtepomp installatie zijn een stuk minder streng dan voor een all-electric warmtepompinstallatie. Een hybride warmtepomp is namelijk al rendabel in een matig geïsoleerde woning.

Zo is dubbel glas, spouwmuurisolatie en dak- en vloerisolatie van zo’n 5-7 centimeter al voldoende. De meeste woningen die gebouwd zijn in de jaren tachtig zijn dus al geschikt.

Subsidie

De hoogte van de subsidie op een hybride en all electric warmtepomp hangt af van het vermogen:
4kW -> 2550 euro
6kW -> 2700 euro
8kW -> 2850 euro
11kW -> 3450 euro
14kW -> 3750 euro
16kW -> 4050 euro
20kW -> 4350 euro
24kW -> 4275 euro

Elke warmtepomp heeft een eigen meldcode waarmee u de subsidie kunt aanvragen. Deze meldcode krijgt u van ons in de offerte.

Indicatie investering van een warmtepomp

De kosten van een warmtepomp kunnen we onderverdelen in hybride en all electric warmtepompen. De indicatie van de kosten voor het leveren en installeren van een hybride warmtepomp zit tussen de 10.000 en 13.000 incl. btw.
De indicatie vn de kosten voor het leveren en installeren van een all electric warmtepomp zit tussen de 15.000 en 20.000 incl btw.
Hierbij zijn uitzonderlijke gevallen uitgezonderd.

OPLOSSINGEN VAN AIRCOLAND

TAPWATER

Het Estía-systeem maakt dit mogelijk door energie te onttrekken uit de buitenlucht en op een hoger niveau aan het water af te geven. Aan dit gegeven, waarbij als het ware energie wordt verpompt, dankt de warmtepomp zijn naam.

TAPWATER / CV

Een systeem met volledige vrijheid. Voor zowel nieuwbouw als vervanging biedt het Estía warmtepompsysteem een grote verscheidenheid aan mogelijkheden.

VLOERVERWARMING

Het Estía systeem kan worden toegepast in combinatie met vele soorten LTV* verwarmingselementen, zoals konvektoren en met name vloerverwarming.

OPLOSSINGEN VAN WARMTELAND

Warmteland werkt uitsluitend met de beste merken in zijn sector. Ervaring komt met de jaren en dat geldt ook voor het kiezen van onze partners. Wij informeren u graag over het merk dat het best bij u past.