Wat kost een warmtepomp?

Wij begrijpen dat de kosten van een warmtepomp een belangrijke overweging zijn voor onze klanten. Graag willen wij u informeren over de factoren die van invloed zijn op de kosten van een warmtepomp en enkele adviezen geven over hoe u hiermee om kunt gaan.

Kosten per soort warmtepomp

De keuze van het soort warmtepomp is van grote invloed op de kosten.

Hybride (lucht-water)
Bij een hybride warmtepomp werken een elektrische warmtepomp en een traditionele verwarmingsketel naadloos samen om efficiënt en effectief warmte te genereren voor uw woning. Voor meer informatie (linkje naar hybride pagina)

  • Kosten inclusief installatie: € 7.000 – € 12.000 (exclusief € 2.500 – € 2.700 subsidie).

All-electric (lucht-water)
Bij een all-electric systeem kan warmte uit de buitenlucht worden omgezet in bruikbare warmte voor uw woning. Voor meer informatie (linkje naar all-electric pagina)

  • Kosten inclusief installatie: € 12.000 – € 16.000 (exclusief € 2.550 – € 2.850 subsidie).

Airconditioning (lucht-lucht)
Met redelijk lage investeringskosten in vergelijking met andere warmtepompen, is het verwarmen met een airconditioning een mooi alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. Je koelt en verwarmt je woning zonder fossiele brandstof op een milieuvriendelijke manier.

  • Kosten inclusief installatie: vanaf € 2.500 (voor bedrijven geldt een ISDE regeling).

* Indien het een hele grote woning of een erg slecht geïsoleerde woning betreft kunnen de prijzen iets afwijken i.v.m. meer kW capaciteit warmtepomp.

Factoren die van invloed zijn op de kosten

De kosten van een warmtepomp kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en type warmtepomp dat u kiest, de grootte van uw woning, de huidige verwarmingsinstallatie die u heeft en uw persoonlijke wensen en eisen.

  • Een van de grootste kostenbepalers is het merk en type warmtepomp dat u kiest. Over het algemeen geldt dat hoe groter en complexer de warmtepomp, hoe hoger de kosten zullen zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende technologieën beschikbaar, zoals lucht-lucht, lucht-water en grond-water warmtepompen, die verschillende prijsklassen hebben. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar uw persoonlijke wensen en eisen en hierop uw keuze te baseren.
  • Daarnaast is de grootte van uw woning van invloed op de kosten. Voor een kleine woning is over het algemeen een kleinere warmtepomp nodig dan voor een grote woning. Dit heeft invloed op de grootte van de warmtepomp en daarmee ook op de kosten.
  • Ook de huidige verwarmingsinstallatie die u heeft kan van invloed zijn op de kosten. Als u momenteel een verouderd en inefficiënt systeem heeft, dan kan de overstap naar een warmtepomp duurder uitvallen omdat er meer aanpassingen aan uw huis en installatie nodig zijn.
  • Tot slot is het belangrijk om uw persoonlijke wensen en eisen mee te nemen in uw overwegingen. Zo kan het zijn dat u bepaalde functies of opties wilt toevoegen aan uw warmtepomp, zoals het combineren met een zonneboiler of de mogelijkheid tot koeling. Dit kan de kosten van uw warmtepomp ook beïnvloeden.

Lagere kosten dankzij subsidie

Tegenover de kosten staat een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen. Deze subsidie kan wel oplopen tot € 3.000. Lees op Subsidie warmtepompen meer over de subsidie en hoe je die kunt aanvragen.

Welke warmtepomp past bij u?

Wij raden u aan om goed te kijken naar uw persoonlijke situatie en wensen en hierop uw keuze voor een warmtepomp te baseren. Onze adviseurs kunnen u hierbij helpen en u een passend advies geven. Daarnaast kunnen we u ook informeren over eventuele subsidies en financieringsmogelijkheden, waardoor de overstap naar een warmtepomp betaalbaarder kan worden.

Neem contact met ons op of vraag direct gratis en vrijblijvend een offerte op maat aan!