Welke soorten warmtepompen zijn er?

Lucht/water warmtepompen:
Lucht/water warmtepompen of terwijl all electric warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om water te verwarmen. Ze zijn geschikt voor zowel verwarming als warmwaterproductie. Deze warmtepompen zijn gemakkelijk te installeren en vereisen geen diepe grondboringen. Ze zijn ideaal voor woningen waar geen toegang is tot grond- of grondwaterbronnen. Lucht/water warmtepompen zijn energie-efficiënt en bieden een goede rendement.

Water/water warmtepompen:
Water/water warmtepompen maken gebruik van grondwater of oppervlaktewater als warmtebron en leveren verwarming en warmwaterproductie. Ze vereisen een bron van water, zoals een put, vijver of bron. Deze warmtepompen zijn zeer efficiënt en kunnen een constant rendement leveren, zelfs bij zeer koude buitentemperaturen. Water/water warmtepompen hebben echter een hogere installatiekost vanwege de benodigde bronboring.

Hybride warmtepompen:
Hybride warmtepompen combineren een warmtepomp met een bestaande verwarmingsinstallatie, zoals een cv-ketel. Ze schakelen automatisch tussen de warmtepomp en de cv-ketel, afhankelijk van de buitentemperatuur en de warmtevraag. Op koudere dagen kan de cv-ketel bijspringen om de verwarming te ondersteunen. Hybride warmtepompen zijn een goede optie voor huizen die nog niet volledig kunnen overstappen op een warmtepomp en kunnen de energie-efficiëntie verbeteren zonder grote aanpassingen aan het verwarmingssysteem.